Je eigen home gym maken thuis? Het ultieme stappenplan [2021]! (2024)

Het is iets waar vele krachtsporters van dromen: een eigen home gym maken. Tegenwoordig is het bouwen van je eigen home gym een onderwerp dat steeds meer populariteit geniet. Niet zo gek overigens aangezien we midden in de corona crisis zitten en een intelligente lockdown achter de rug hebben.

Het hebben van een eigen home gym kent verschillende voordelen ten opzichte van een reguliere sportschool. Zo heb je geen reistijd, is het altijd rustig en ben je op de lange termijn goedkoper uit.

Overweeg jij ook een homegym te maken of ben je benieuwd naar de voordelen en waar je op moet letten? Dan is dit artikel voor jou! We geven je een uitgebreid stappenplan met alle informatie die jij nodig hebt om een geweldige thuis sportschool op te bouwen!

Inhoud van dit artikel

Wat zijn de voordelen van een eigen home gym maken?

Bespaar tijd

Bespaar geld

Flexibiliteit

Rust

Waar moet je op letten bij het bouwen van je home gym?

Bepaal je doelstelling

Vind een geschikte ruimte

Bepaal je budget

Welke materialen en apparatuur heb je nodig?

Halterstang

Halterschijven

Squat Rack of Power Cage

Verstelbare Halterbank

Handige accessoires en upgrades

Dumbells

Vloermatten

Pull up / Chin Up Bar

Inhoud van dit artikel toon

Wat zijn de voordelen van een eigen home gym maken?

Goed, laten we beginnen bij het begin. Waarom zou je eigenlijk alle moeite nemen om een eigen home gym te maken? Het hebben van een eigen ruimte waar je kan sporten en kan trainen kent verschillende voordelen. Hieronder lees je de belangrijkste:

Bespaar tijd

Thuis kun je trainen wanneer je wilt zonder dat je rekening hoeft te houden met reistijd. Je zult op de lange termijn een hoop tijd over houden aangezien je niet meer naar je sportschool hoeft te reizen.

Bespaar geld

Op lange termijn is een homegym goedkoper dan een sportschool abonnement. Natuurlijk heb je wel een flinke investering bij het aanschaffen van al je materiaal maar dit zijn eenmalige kosten. Je sportschool abonnement komt elke maand terug. Vaak verdien je de investering van een homegym binnen een paar jaar terug, vanaf dat moment is het simpel weg geld verdienen!

Flexibiliteit

Thuis kun je trainen wanneer je wilt. Je bent niet gebonden aan openingstijden en ook niet aan drukte. Vaak trainen mensen in de sportschool op bepaalde tijden om zo de drukte te ontwijken. Bij je eigen home gym hoef je hier geen rekening mee te houden, je apparaat is nooit bezet!

Rust

In je eigen gym zul je veel meer rust ervaren dan in een drukke sportschool. Omdat er niemand om je heen is zul je weinig afleiding hebben waardoor je jezelf volledig kunt focussen op je training.

Waar moet je op letten bij het bouwen van je home gym?

Nu je weet wat de voordelen zijn van het thuis sporten en van het bouwen van je eigen sportschool is het tijd om verder te gaan naar het volgende onderwerp. Als jij besloten hebt een eigen homegym te maken is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal zaken. De belangrijkste lees je hieronder:

Stap 1

Bepaal je doelstelling

Voor je begint met het bouwen van je homegym is het belangrijk dat je weet wat je doelstelling is.

Wil je bijvoorbeeld vooral gaan trainen voor kracht of wil je juist je conditie gaan trainen? Wil je alleen wat simpele oefeningen doen of wil je alle zware compound oefeningen gaan doen?

Dit is belangrijk om te weten aangezien het je gaat helpen bij het aanschaffen van je apparatuur. Als jij alleen je conditie wilt verbeteren zul je geen zwaar squat rack nodig hebben maar alleen een loopband. Wil je juist je kracht verbeteren? Dan heb je juist geen loopband nodig.

stap2

Vind een geschikte ruimte

Nu je duidelijk voor ogen hebt wat je doelstelling is gaan we door naar stap 2: zoek een geschikte ruimte uit. Veel gebruikte en geschikte keuzes zijn garages, zolders of schuren achter of voor het huis.

Zorg ervoor dat je ruimte groot genoeg is en let ook op de hoogte. Als je bijvoorbeeld van plan bent overhead presses te gaan doen, wil je natuurlijk niet dat je halter het plafond raakt.

Daarnaast is het belangrijk dat je een stevige ondergrond hebt. We zouden je niet aanraden om op een zolder van een oud huis met een houten vloer een gym te gaan bouwen.

Houd er ook rekening mee dat olympische halterstangen maar liefst 2.20 meter lang zijn. Je hebt dus flink wat ruimte nodig.

stAp 3

Bepaal je budget

Uiteraard is het ook belangrijk om naar het financiële plaatje te kijken. Een homegym kan je namelijk zo gek en uitgebreid maken als je zelf wil. Onze ervaring leert dat het belangrijk is om van te voren een vast budget te bepalen.

Welke materialen en apparatuur heb je nodig?

Je weet nu wat de voordelen zijn van een homegym en waar je op moet letten voor het bouwen van je unieke sportpaleis in huis. Het is tijd om verder te gaan naar het leukste onderdeel van dit artikel: de apparatuur! Zoals we eerder al aangaven kun je het zo gek maken als je zelf wilt.

In onze ogen zijn er slechts een aantal dingen die je écht nodig hebt bij het bouwen van je homegym. Door een goede basis te leggen van krachtapparatuur kun je eigenlijk je hele lichaam trainen zonder dat je daar heel veel apparatuur voor nodig hebt.

Het kopen van deze apparatuur kan best een uitdaging zijn omdat er veel verschillende aanbieders en merken zijn. Waar moet je bijvoorbeeld op letten bij je aankoop? Wij hebben in onderstaand overzicht de beste en essentiéle krachtapparatuur op een rijtje gezet. Met deze apparatuur heb je eigenlijk alles in huis om je eigen sportschool te maken.

Halterstang

Het bouwen van je eigen sportschool begint allemaal bij het uitzoeken van een (olympische) halterstang. Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn er ontzettend veel verschillende halter stangen die allemaal een verschillend gewicht, lengte of vorm hebben.

We zouden je adviseren om altijd te kiezen voor een Olympische halterstang met een diameter van 50 mm en een lengte van 220 cm. Dit is de stang die je in de sportschool vaak gebruikt bij het bankdrukken, squatten en deadliften.

Deze stang weeg 20 kilogram en kan veel meer gewicht aan dan andere halterstangen. Door voor deze stang te kiezen kun je eigenlijk je hele lichaam al trainen omdat er simpelweg meer gewicht op gehangen kan worden.

Let wel op dat deze stang ruim 2 meter lang is. Als jij in een ruimte gaat trainen die 3 meter is, kan dit krap worden aangezien je dan maar 40 cm per kant over hebt.

Mocht je te weinig ruimte hebben voor een Olympische Halterstang dan zou je ervoor kunnen kiezen om voor een stang van 180 cm te gaan. Deze weegt echter 15 kilogram en is met minder gewicht te belasten.

De richtprijs van een halterstang is zo'n € 100,-. We hebben hieronder 3 goede opties op een rijtje gezet, dit zijn volgens ons de beste halterstangen van dit moment:

Beste optie

Je eigen home gym maken thuis? Het ultieme stappenplan [2021]! (1)

Olympische halterstang - Focus Fitness

(220 cm, 50 mm, 20 kg) Belastbaar tot 350 kg

Beste budget optie

Je eigen home gym maken thuis? Het ultieme stappenplan [2021]! (2)

Olympische halterstang - Focus Fitness

(180 cm, 50 mm, 15 kg) Belastbaar tot 250 kg

Beste premium optie

Je eigen home gym maken thuis? Het ultieme stappenplan [2021]! (3)

Olympische halterstang - Focus Fitness

(220 cm, 50 mm, 20 kg) Belastbaar tot 700 kg

Halterschijven

Goed, nu we het belangrijkste onderdeel van de thuisgym hebben (halterstang) is het tijd om te kijken naar de halterschijven. Niemand is ooit groot of gespierd geworden door te trainen met een stang zonder gewichten toch?

Halterschijven zijn er in vele soorten en maten en het kan daarom best lastig zijn om de juiste halterschijven te kopen. Bovendien variëren de prijzen enorm, zo heb je schijven van 3 euro per kilogram maar ook schijven van 6 euro per kilogram. Om je op weg te helpen hebben we hieronder een lijstje gemaakt met punten waar je op moet letten.

Afmeting (diameter)

Allereerst is het belangrijk om te kijken of de halterschijven bij de halterstang past die je hebt aangeschaft. Halterschijven zijn er namelijk in verschillende diameter soorten. Hiermee bedoelen we de diameter van het gat in de halterschijf.

Zo zijn er halterschijven met een boring van 30 mm en van 50 mm. Vanzelfsprekend past een halterschijf met een 30 mm boring niet op een olympische halterstang met een diameter van 50mm.

Om die reden is het belangrijk om altijd goed te kijken naar de diameter van de halterschijf die jij wil aanschaffen.

Materiaal

Naast de afmeting is het belangrijk te kijken naar het materiaal van de halterschijf die je wilt gaan kopen. Zo heb je halterschijven van gietijzer, gietijzer met een rubberen coating en bumper plates.

Het verschil in prijs tussen deze materialen is enorm en het is dan ook goed om te kijken naar het budget dat je van te voren hebt bepaald. Hieronder een kort overzicht met de voor- en nadelen van de verschillende materialen:

Gietijzeren schijven

Rubber Coated schijven

Bumperplates

Voordelen

  • Vaak het goedkoopst
  • Nemen minste ruimte in

Voordelen

  • Zonder rubberen matten te gebruiken
  • Duurzaam

Voordelen

  • Gewichten kun je van grote hoogte laten vallen
  • Gaat niet snel kapot

Nadelen

  • Relatief breekbaar
  • Rubberen matten nodig aangezien ze je vloer kunnen beschadigen

Nadelen

  • Prijs ligt iets hoger
  • Gewicht kan iets verschillen

Nadelen

  • Duur
  • Nemen veel ruimte in beslag

De richtprijs van een halterschijven is zo'n € 300,-. We hebben hieronder 3 goede opties op een rijtje gezet, dit zijn volgens ons de beste halterschijven van dit moment:

Beste Gietijzer

Je eigen home gym maken thuis? Het ultieme stappenplan [2021]! (4)

Olympische Halterschijf 50 mm -

Focus Fitness Hamerton

Beste Rubber Coated

Je eigen home gym maken thuis? Het ultieme stappenplan [2021]! (5)

Olympische Halterschijven 50 mm -

Body-Solid ORTK

Beste Bumber Plates

Je eigen home gym maken thuis? Het ultieme stappenplan [2021]! (6)

Olympische Halterschijven - LMX87 Bumper Plates

Squat Rack of Power Cage

Nu we de juiste halterstang en halterschijven is het tijd om verder te gaan met het volgende onderdeel van je eigen homegym. Voor veel oefeningen is een squat rack of power cage namelijk onmisbaar.

De verschillen tussen een squat Rack of Power Rack / Cage zijn minimaal. Met beide apparaten kun je eigenlijk dezelfde oefeningen doen. Het verschil zit hem in het feit dat een Power cage vaak wat duurder is dan een squat rack.

Bovendien neemt een power cage vaak meer ruimte in beslag dan een squat rack. Heb je een grote ruimte en een groot budget? Kies dan voor een power cage.

Heb je niet heel veel ruimte en ook niet een heel groot budget? Ga dan voor een Squat Rack.

Hieronder hebben wij wederom de best geteste squat racks en power racks op een rijtje gezet:

Beste Premium Power Rack

Je eigen home gym maken thuis? Het ultieme stappenplan [2021]! (7)

ATX Power Rack PRX-510 + Lat Pulley

Beste Budget Power Rack

Je eigen home gym maken thuis? Het ultieme stappenplan [2021]! (8)

ATX Power Rack PRX-510

Beste Squat Rack

Je eigen home gym maken thuis? Het ultieme stappenplan [2021]! (9)

ATX Half Rack HRX-660

Verstelbare Halterbank

Je home gym is inmiddels bijna compleet! Dankzij de halterschijven, halterstang en power rack kun je al ontzettend veel verschillende oefeningen. Om het helemaal af te maken heb je echter nog 1 ding nodig: de verstelbare halterbank!

Door een verstelbare halterbank toe te voegen aan je set up kun je in eens nog meer verschillende oefeningen gaan uitvoeren. Zo kun je gaan bankdrukken en verschillende andere zittende oefeningen doen.

Bij het kopen van een halterbank is het belangrijk je voor een bank gaat die stevig genoeg is en niet te veel wankelt. Daarnaast is het aan te raden om voor een bankje te gaan dat je in minimaal 3 verschillende standen kunt zetten. Hierdoor kun je veel meer oefeningen doen.

Hieronder delen we onze 3 favoriete halterbanken:

Beste Premium Trainingsbank

Je eigen home gym maken thuis? Het ultieme stappenplan [2021]! (10)

Ironmaster Super Bench

Beste Budget Trainingsbank

Je eigen home gym maken thuis? Het ultieme stappenplan [2021]! (11)

Focus Fitness Force 10

Beste Multifunctionele Trainingsbank

Je eigen home gym maken thuis? Het ultieme stappenplan [2021]! (12)

Powerline PFID130X

Handige accessoires en upgrades

Een homegym bestaat in de basis uit een Squat rack / Power Rack, een halterstang, halterschijven en een verstelbare trainingsbank. Met deze set kun je inprincipe alle belangrijke compound oefeningen doen die je nodig hebt om een strak en gespierd lichaam op te bouwen.

Mocht dit niet voldoende voor je zijn dan kun je ervoor kiezen om je homegym uit te breiden met meer accessoires. Hieronder gaan wij kort in op verschillende accessoires die van toegevoegde waarde kunnen zijn voor jouw home gym.

Dumbells

Naast het hebben van een grote zware halterstang is het wellicht een goed idee om ook dumbbells aan te schaffen. Door deze toe te voegen aan je homegym kun je een heleboel extra oefeningen toevoegen. Denk hierbij vooral aan isolatie oefeningen zoals biceps curls, tricep extensions, lateral raises en dumbell kickbacks.

Als je ervoor kiest om dumbbells voor thuis aan te schaffen zouden we je altijd adviseren om voor verstelbare dumbbells te gaan. Deze nemen namelijk veel minder ruimte in beslag en zorgen ervoor dat je makkelijk kunt veranderen in gewicht.

Wanneer je voor vaste dumbbells gaat heb je ontzettend veel ruimte nodig. Als dat geen probleem voor je is, kies dan voor vaste dumbells.

Beste Premium Dumbells

Je eigen home gym maken thuis? Het ultieme stappenplan [2021]! (13)

Bowflex verstelbare dumbells

Beste Budget keuze

Je eigen home gym maken thuis? Het ultieme stappenplan [2021]! (14)

Tunturi verstelbare dumbells

Beste Vaste Dumbells

Je eigen home gym maken thuis? Het ultieme stappenplan [2021]! (15)

Body-Solid Hexa Dumbells

Vloermatten

Eerder in dit artikel gaven we al aan dat het belangrijk is dat je in je home gym zorgt voor een goede, stevige ondergrond. Om die reden zouden we je adviseren om vloer matten aan te schaffen.

Zelf gebruiken we rubberen vloertegels die minimaal 10 mm dik zijn. Hierdoor weet je zeker dat de gewichten je vloer niet beschadigen.

Je kunt ervoor kiezen om je hele homegym te betegelen met vloermatten maar je kunt ook alleen onder je squat rack matten neerleggen.

Pull up / Chin Up Bar

Als je een goed power rack / squat rack aanschaft is de kans groot dat hier al een optrek stang in gebouwd zit. Mocht dit niet het geval zijn dan kan het nuttig zijn om een pull up bar toe te voegen aan je home gym.

Met een Pull Up bar kun je namelijk gemakkelijk je rug trainen doormiddel van verschillende soorten pull ups. In onze ogen hoort een pull up bar ten alle tijden in je basis uitrusting.

We zouden zelf altijd aanraden om te kiezen voor een monkey bar. Dit is een optrek stang die verschillende greep mogelijkheden. Denk hierbij aan een brede greep, smalle greep en een rechte / schuine greep. Hierdoor kun je door kleine aanpassingen in je greep te maken net weer even andere spiergroepen aanspreken.

Kosten Home Gym

Wat zijn nou de kosten van een home gym en op hoeveel geld moet je rekenen? Het is een vraag die we vaak voorbij zien komen en om die reden hebben we hieronder een berekeningen gemaakt.

Hiervan zien we uitgegaan van de meest basic opties. Met onderstaande set heb je een solide basis om je hele lichaam te trainen met zware compound oefeningen:

Je eigen home gym maken thuis? Het ultieme stappenplan [2021]! (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fredrick Kertzmann

Last Updated:

Views: 6477

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fredrick Kertzmann

Birthday: 2000-04-29

Address: Apt. 203 613 Huels Gateway, Ralphtown, LA 40204

Phone: +2135150832870

Job: Regional Design Producer

Hobby: Nordic skating, Lacemaking, Mountain biking, Rowing, Gardening, Water sports, role-playing games

Introduction: My name is Fredrick Kertzmann, I am a gleaming, encouraging, inexpensive, thankful, tender, quaint, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.